Inga förkunskaper krävs för att delta i våra aktiviteter. Tanken är att du i trevlig gemenskap ska kunna lära dig mer om djur och natur

Roger Larsson avtackades som ordförande
Vid månadsträffen den 14/3 i MBF-lokalen harangerades vår nyligen avgångne styrelseordförande, Roger Larsson. Efter åtta väl genomförda ordförandeår, dessförinnan både som styrelseledamot och som drivande i programkommittén, var han mycket väl värd den uppvaktning som nu vid mötets inledning delgavs Roger.

Tillträdande ordföranden Gunnar Myrhede överräckte en färgglad blomsterbukett och kassören Evald presenterade föreningens gåva: en i trä snidad och bemålad silvertärna, konstnär: Dag Andersson, Motala.
Roger fortsätter dock sitt arbete i föreningen, nu som ledamot i styrelsen.

Text: Evald Markheden. Foto: Anita Nilsson.

Gunnar Myrhede är föreningens
nya ordförande
Vid styrelsemöte den 26/2 2018 valdes Gunnar till ordförande och Roger Larsson till vice ordförande. Gunnar har under en lång period tidigare varit vice ordförande. En annan förändring blir att styrelsen kommer att hjälpas åt att hålla i månadsträffarna. Se vidare under Aktuellt nedan.

Bussresa till Hornborga-sjön lördagen den 7 april!

Vi var 9 MBF:are som var på härlig utflykt till Hornborgasjön i fint vårväder tillsammans med Tåkerns fältstation som var arrangör av resan.

Vi fick uppleva 22 500 tranor, ett par tusen sångsvan och olika gäss och änder. Vi hade totalt 58 arter bl.a sensationellt en vit stork, fjällgås, bläsgås, röd glada m.m.

En magnifik ljudupplevelse med tranors och sångsvanars mäktiga trumpetande.

Mycket folk som vanligt och f.ö var det tranfestival denna helg.

Stort tack till Bengt och Bosse från Tåkerns fältstation som arrangerande resan.

Foto: Maria Rasch

Vårens sista Öppet hus i föreningslokalen

Torsdagen den 19 april
kl 17.00 -18.00

MBF håller Öppet hus i föreningslokalen en dag i månaden under vår och höst, oftast sista torsdagen i månaden, kl 17-18. Välkomna att t.ex. läsa eller låna böcker och tidskrifter, diskutera naturobservationer mm.
Vi bjuder på kaffe!

ontaktperson: Anita Nilsson, 070-642 25 54.

Välkomna!

2016-09-15

Mördarsnigel predator på småfågelungar!

På flera av MBF:s månadsträffar har mördarsniglar diskuterats och de har ju inte ett allt för gott rykte. Nu har uppgifter i en vetenskaplig tidskrift som finns publicerad på Sveriges Ornitologiska förenings hemsida, gjort gällande att Mördarsniglar äter småfågelungar i fågelbon. När det gäller fågelbon tror de båda författarna till artikeln att sniglarna hittar bona med hjälp av luktsinnet. Sniglar har ett väl utvecklat sådant, men det finns ännu inga belägg för hur de hittar fågelbon. När en snigel hamnar i ett fågelbo, antingen av en slump eller genom att aktivt ha sökt sig dit, börjar de äta av ungarna med hjälp av tungan som är täckt av små tänder. Ungarna kan inte försvara sig utan äts levande. Något förvånande verkar inte fågelföräldrarna uppfatta faran, möjligen eftersom denna typ av predation är så pass ovanlig att fåglarna ännu inte utvecklat något försvar. En svarthätta sågs exempelvis till och med ligga och värma en kull samtidigt som en singel åt av dess ungar. Läs mer på SOF:S hemsida.