Det nya programmet för 2019 är klart och håller på att distribueras.

Lyckat Kommunrally - tävling i fågelskådning mellan Östergötlands kommuner den 17-18 november

Kommunrallyt är en lättsam (för de flesta) tävling mellan Östergötlands kommuner, om vem som ser flest fågelarter. Det är Östergötlands Ornitologiska Förening, ÖgOF, som arrangerar detta populära rally. Tävlingen ökar år från år och nu deltog 173 personer totalt och 18 var med från MBF.

Hela 94 arter hittades i Motala, vilket är nytt rekord för tävlingen. Det räckte till en hedersam 3:e plats efter Norrköping med 123 arter och Linköping med 116 arter. I Motala sågs t.ex. svart rödstjärt, silltrut och järpe

Uppskattat föredrag om Sveriges nationalparker!

Motala bibliotek var välbesökt den 21 november då författaren och fotografen Claes Grundsten besökte Motala och berättade om Sveriges nationalparker.
Claes har som ingen annan under ca 50 år skildrat orörda landskap runt om i världen och de svenska fjällen i synnerhet.

Ett 100-tal åhörare hade bänkat sig i föreläsningssalen och fick under ca 1,5 timma höra Claes berätta om de
30 nationalparker som finns i Sverige. Med stor kunskap berättade Claes till fantastiska bilder om alltifrån hur länge parkerna funnits till dess speciella karaktär och varför just de utsetts till nationalpark.

Föredraget arrangerades förutom av MBF, av Studiefrämjandet, Naturskyddsföreningen, Turistföreningen och Motala bibliotek.

2016-09-15

Mördarsnigel predator på småfågelungar!

På flera av MBF:s månadsträffar har mördarsniglar diskuterats och de har ju inte ett allt för gott rykte. Nu har uppgifter i en vetenskaplig tidskrift som finns publicerad på Sveriges Ornitologiska förenings hemsida, gjort gällande att Mördarsniglar äter småfågelungar i fågelbon. När det gäller fågelbon tror de båda författarna till artikeln att sniglarna hittar bona med hjälp av luktsinnet. Sniglar har ett väl utvecklat sådant, men det finns ännu inga belägg för hur de hittar fågelbon. När en snigel hamnar i ett fågelbo, antingen av en slump eller genom att aktivt ha sökt sig dit, börjar de äta av ungarna med hjälp av tungan som är täckt av små tänder. Ungarna kan inte försvara sig utan äts levande. Något förvånande verkar inte fågelföräldrarna uppfatta faran, möjligen eftersom denna typ av predation är så pass ovanlig att fåglarna ännu inte utvecklat något försvar. En svarthätta sågs exempelvis till och med ligga och värma en kull samtidigt som en singel åt av dess ungar. Läs mer på SOF:S hemsida.