Ny aktivitet: Öppet hus

i föreningslokalen

MBF håller Öppet hus i föreningslokalen en dag i månaden under vår och höst, oftast sista torsdagen i månaden, kl 17-18. Välkomna att t.ex. läsa eller låna böcker och tidskrifter, diskutera naturobservationer mm. Vi bjuder på kaffe!
Välkomna kl 17-18.00 den 22/2, 22/3 och 19/4. Kontaktperson: Anita Nilsson, 070-642 25 54.

Fotokurs – start onsdag 28 mars 2018

Intresset för vår fotokurs förra året var så stort att vi erbjuder en fotokurs även i år. I kursen kommer du att få lära dig grunderna i digital fotografering när det gäller exempelvis exponering, skärpedjup, bildkomponering, bildarkivering och mycket mer.

Två träffar förläggs inomhus, därefter kommer vi att göra tre längre utflykter till kända områden som Tåkern och Omberg.
Omfattning: Fem tillfällen med start onsdag 28 mars, kl 18.00. Plats: Studiefrämjandet, Urban Hjärnes väg 11, Motala. Kursavgift: 200 kr och deltagarantalet är max 12 personer.

Anmälan senast den 19/3 till ledarna
Jana och Sven Sundberg, 070-958 35 55.

Foto: Varg, Pixaby

Onsdag 7 mars
Föredrag om varg - Motala bibliotek

Håkan Sand, docent och projektledare för det skandinaviska vargforskningsprojektet, Skandulv, håller föredrag om vargen i Skandinavien. Projektet Skandulv startade 1999 och samordnar forskningen kring vargens ekologi. Håkan Sand kommer bl.a. att berätta om vargens ekologi, predation, inavelsproblematik mm. Vi ser fram emot ett intressant föredrag och hälsar alla varmt välkomna!

Plats: Motala bibliotek, kl 18.30
Inträde: 30 kr

Samarrangemang: Motala Biologiska förening, Naturskyddsföreningen, Studiefrämjandet, Motala bibliotek.

2016-09-15

Mördarsnigel predator på småfågelungar!

På flera av MBF:s månadsträffar har mördarsniglar diskuterats och de har ju inte ett allt för gott rykte. Nu har uppgifter i en vetenskaplig tidskrift som finns publicerad på Sveriges Ornitologiska förenings hemsida, gjort gällande att Mördarsniglar äter småfågelungar i fågelbon. När det gäller fågelbon tror de båda författarna till artikeln att sniglarna hittar bona med hjälp av luktsinnet. Sniglar har ett väl utvecklat sådant, men det finns ännu inga belägg för hur de hittar fågelbon. När en snigel hamnar i ett fågelbo, antingen av en slump eller genom att aktivt ha sökt sig dit, börjar de äta av ungarna med hjälp av tungan som är täckt av små tänder. Ungarna kan inte försvara sig utan äts levande. Något förvånande verkar inte fågelföräldrarna uppfatta faran, möjligen eftersom denna typ av predation är så pass ovanlig att fåglarna ännu inte utvecklat något försvar. En svarthätta sågs exempelvis till och med ligga och värma en kull samtidigt som en singel åt av dess ungar. Läs mer på SOF:S hemsida.