Mikael Andersson och Claes Thorell spanar här vid Odensbergsviken efter sävsparv som inte ville visa sig.                                 Foto: Roger Larsson

Kommunrallyt fortsätter att växa!

Den 18-19 november genomfördes årets kommunrally, där alltså Östergötlands kommuner under en helg tävlar om vem som kan se flest fågelarter. Tävlingen fortsätter att växa, i år deltog ca 200 personer och från Motala deltog 18. Via en sms-grupp kunde deltagarna följa vad som sågs och vad som fattades. Norrköping lyckades få ihop hela 123 arter och vann därmed tävlingen! De hade också flest antal deltagare. I Motala sågs 90 arter, vilket räckte till en delad tredjeplacering av de 10 kommuner som var med. 90 arter är rekord för Motala. Tidigare har som mest setts 83 (2016). Alla observationer finns på Artportalen. Några exempel på arter som sågs i Motala var vattenrall, nötkråka, forsärla och dubbeltrast. Deltagarna uttryckte enormt engagemang och glädje över detta arrangemang som har vuxit för varje år.

Foto: Roger Larsson

Bildvisning från Vättern
     den 13 december

Vid ett flertal aktiviteter i år har Vättern stått i fokus.
        Den 27/5 besökte föreningen Fjuk. Vid månadsträffen
        den 13 december visas det bilder från Vättern.

2016-10-23

Jubileum - MBF 60 år!

MBF hade den 22-23/10 Jubileumshelg. Den 22/10 var det först utflykt till Svälinge vid Tåkern. Trots regn lockade denna 10 deltagare. Gunnar Myrhede berättade att MBF bildades här i samband med att det gamla fågeltornet då byggdes upp 1956. 1994 brann det gamla tornet ner och det nya nuvarande tornet byggdes av länsstyrelsen och stod klart 1996. Deltagarna kunde bl.a. glädjas åt havsörnar som visade upp sig.

Den 23/10 hade föreningen sedan jubileumsfest på Motala Convention Center där ett 50-tal deltagare bl.a. åt buffé, kaffe och tårta. Christer Elderud visade bilder och pratade om Tåkern. Ett bildspel från utflykter som gjorts under åren rullade och återblickar gavs från medlemmarna Britta Spong, Margareta Spels och Karen Lund. Evald Markheden uppmärksammades med en gåva för hans flitiga arbete i föreningen.