Inga förkunskaper krävs för att delta i våra aktiviteter. Tanken är att du i trevlig gemenskap ska kunna lära dig mer om djur och natur

Lyckat Kommunrally - tävling i fågelskådning mellan Östergötlands kommuner den 17-18 november

Kommunrallyt är en lättsam (för de flesta) tävling mellan Östergötlands kommuner, om vem som ser flest fågelarter. Det är Östergötlands Ornitologiska Förening, ÖgOF, som arrangerar detta populära rally. Tävlingen ökar år från år och nu deltog 173 personer totalt och 18 var med från MBF.

Hela 94 arter hittades i Motala, vilket är nytt rekord för tävlingen. Det räckte till en hedersam 3:e plats efter Norrköping med 123 arter och Linköping med 116 arter. I Motala sågs t.ex. svart rödstjärt, silltrut och järpe

Det nya programmet för 2019 är klart och håller på att distribueras. I väntan på nya aktiviteter i januari önskar vi alla en riktigt god jul och gott nytt år!

Uppskattat föredrag om Sveriges nationalparker!

Motala bibliotek var välbesökt den 21 november då författaren och fotografen Claes Grundsten besökte Motala och berättade om Sveriges nationalparker.
Claes har som ingen annan under ca 50 år skildrat orörda landskap runt om i världen och de svenska fjällen i synnerhet.

Ett 100-tal åhörare hade bänkat sig i föreläsningssalen och fick under ca 1,5 timma höra Claes berätta om de
30 nationalparker som finns i Sverige. Med stor kunskap berättade Claes till fantastiska bilder om alltifrån hur länge parkerna funnits till dess speciella karaktär och varför just de utsetts till nationalpark.

Föredraget arrangerades förutom av MBF, av Studiefrämjandet, Naturskyddsföreningen, Turistföreningen och Motala bibliotek.

2017-02-01

Praktikplats hos MBF

Vi kan presentera en glädjande nyhet då Benny Ekberg, tidigare journalist och även utbildad biolog kommer att ha en praktikplats i föreningen. Benny börjar den 1 februari och kommer att vara hos MBF i två månader. Eventuellt kan detta bli förlängt. Benny kommer att ha administrativa arbetsuppgifter. Bl.a. ska ha skriva en historisk sammanfattning av föreningens verksamhet. Han kommer även att hålla i öppet hus i föreningslokalen en eftermiddag per vecka. Detta blir torsdagar, kl 13-16.00, då alla är välkomna att t.ex. läsa eller låna böcker och tidskrifter, diskutera naturobservationer o.s.v. Vi återkommer med datum när detta börjar.